Csütörtök, 2024-12-12, 18:49 | Nyitólap | Regisztráció | Belépés |
Naptár« December 2024 » | H | K | Sze | Cs | P | Szo | V | | | | | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Statisztika
Online összesen: 1 Vendégek: 1 Felhasználók: 0
|
Asszonyfarsang 2012
| Ebben az évben az Asszonyfarsang a torkos csütörtökre esett...miután összejöttünk, felkerült a szépen megterített asztalra a "hozomány": étel - sütemény - jó kis zánkai bor. Takácsné Anna ismét remek játékokat eszelt ki, még a nyereményről is gondoskodott. Albertné Mária megénekeltette a társaságot, Pomázi Kata lelkesen fotózott...közben a dicséretek sem maradtak el a megízlelt finomságok után...Kocsis Szilvi és Böhm Tomi is meglátogatott minket, őket is megdolgoztattuk a találós kérdésekkel...jókat nevettünk a vicceken és Mikszáth Kálmán történetén...hát így esett az idei asszonyfarsangos torkos csütörtök. Marosszékyné minden ilyen alkalommal tart egy kis "előadást" a régi-régi időkről, olvas részleteket Laczkovits Emőke könyvéből.Idén böjtre ajánlott ételekkel is készült, amit szívesen közzéteszünk. Íme a receptek: |
Népi receptek a
Bakonyból és a Balaton – felvidékről Szerkesztette: Mészáros
Veronika és Pósfai Marianna Kiadta: Veszprém
Megyei Múzeumi Igazgatóság 1999.
Levesek: Gölödin krumplileves:
a főtt krumplit leszűrjük, majd a krumplit összetörjük.
Tojással, zsírral, sóval, liszttel összekeverjük és apró
gombócokat formálunk belőle, amelyeket belefőzünk a krumpli
levébe. Keszőceleves:
a meggyet kimagozzuk, kevés vízben megfőzzük, cukrozzuk. Kemény
tejfölt és lisztet összekeverünk, ráöntjük a forrásban levő
meggyre. Forrni hagyjuk. Az apró kockákra vágott zsemlét
megpirítjuk, erre merjük a forrásban levő meggylevest. Prokedli:
3-4 káposztalevelet alaposan megmosunk és leforrázunk. Feltesszük
főni, majd sok cukorborsót teszünk bele. Szelünk rá pár gerezd
fokhagymát. Mikor megfőtt, apró kockára vágott krumplival
dúsítjuk. Végül paprikás rántással berántjuk.
Kásafélék Lisztessterc:
a lisztet megpirítjuk, ha rózsaszín, forró sós vízzel
fölengedjük. Jól összekeverjük, forró zsírral leöntjük.
Apróra vágjuk és aludttejjel fogyasztjuk. Krumplis lisztessterc:
a kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Közben
búzalisztet pirítunk, amit krumplis lével engedünk fel.
Összetörjük, hogy a krumpli is szétmálljon. Kevés zsírral
felöntjük. Aludttejjel fogyasztjuk. Tócsi avagy tancsi,
cicege: a reszelt nyers krumpliba aludttejet,
lisztet, tojást, sót és kevés zsírt keverünk. (Reszelt hagymát
is tehetünk bele.) Palacsintasütőben forró zsírban mindkét
oldalát pirosra sütjük. Tejföllel, dörzsölt fokhagymával
fogyasztjuk. Másféle elkészítési mód, amikor a tepsit zsírral,
esetleg töpörtyűs zsírral kenjük ki, s ebbe öntjük bele a
tócsit. Ekkor kockára vágva és tejföllel leöntve tálaljuk.
Kukoricaételek Kukoricagörgöny:
töpörtyűs zsírral elkeverjük a kukoricalisztet, majd a tejben
megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pogácsákat szaggatunk
belőle, majd megsütjük.
Húsételek Suszterpörkölt:
vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, majd rátesszük a húst és
félig megfőzzük. Pirospaprikázzuk és apróra kockázott
krumplit, káposztát, zellert, karalábot teszünk bele. Később
paprikát, paradicsomot, hogy jó leveses legyen a pörkölt. Akkor
jó készíteni a suszterpörköltet, ha mindenféle zöldséget
tehetünk bele.
<< vissza...
|
| |