Csütörtök, 2024-04-25, 14:26 | Nyitólap | Regisztráció | Belépés | |||||
Zánka Faluház |
Honlap-menüKörkérdésünkKeresésNaptár
HirdetésMentett bejegyzések
|
Asszonyfarsang 2012
Népi receptek a
Bakonyból és a Balaton – felvidékről
Szerkesztette: Mészáros Veronika és Pósfai Marianna Kiadta: Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 1999. Levesek: Gölödin krumplileves:
a főtt krumplit leszűrjük, majd a krumplit összetörjük.
Tojással, zsírral, sóval, liszttel összekeverjük és apró
gombócokat formálunk belőle, amelyeket belefőzünk a krumpli
levébe.Keszőceleves: a meggyet kimagozzuk, kevés vízben megfőzzük, cukrozzuk. Kemény tejfölt és lisztet összekeverünk, ráöntjük a forrásban levő meggyre. Forrni hagyjuk. Az apró kockákra vágott zsemlét megpirítjuk, erre merjük a forrásban levő meggylevest. Prokedli: 3-4 káposztalevelet alaposan megmosunk és leforrázunk. Feltesszük főni, majd sok cukorborsót teszünk bele. Szelünk rá pár gerezd fokhagymát. Mikor megfőtt, apró kockára vágott krumplival dúsítjuk. Végül paprikás rántással berántjuk. Kásafélék Lisztessterc:
a lisztet megpirítjuk, ha rózsaszín, forró sós vízzel
fölengedjük. Jól összekeverjük, forró zsírral leöntjük.
Apróra vágjuk és aludttejjel fogyasztjuk.Krumplis lisztessterc: a kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Közben búzalisztet pirítunk, amit krumplis lével engedünk fel. Összetörjük, hogy a krumpli is szétmálljon. Kevés zsírral felöntjük. Aludttejjel fogyasztjuk. Tócsi avagy tancsi, cicege: a reszelt nyers krumpliba aludttejet, lisztet, tojást, sót és kevés zsírt keverünk. (Reszelt hagymát is tehetünk bele.) Palacsintasütőben forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Tejföllel, dörzsölt fokhagymával fogyasztjuk. Másféle elkészítési mód, amikor a tepsit zsírral, esetleg töpörtyűs zsírral kenjük ki, s ebbe öntjük bele a tócsit. Ekkor kockára vágva és tejföllel leöntve tálaljuk. Kukoricaételek Kukoricagörgöny:
töpörtyűs zsírral elkeverjük a kukoricalisztet, majd a tejben
megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pogácsákat szaggatunk
belőle, majd megsütjük.Húsételek Suszterpörkölt:
vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, majd rátesszük a húst és
félig megfőzzük. Pirospaprikázzuk és apróra kockázott
krumplit, káposztát, zellert, karalábot teszünk bele. Később
paprikát, paradicsomot, hogy jó leveses legyen a pörkölt. Akkor
jó készíteni a suszterpörköltet, ha mindenféle zöldséget
tehetünk bele. |
||||
Copyright MyCorp © 2024 | Ingyenes webtárhely uCoz |