Zánka Faluház - Asszonyfarsang 2012
Vasárnap, 2016-12-11, 02:10Nyitólap | Regisztráció | Belépés

Körkérdésünk

Értékeld honlapot
Összes válasz: 23

Keresés

Naptár

«  December 2016  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Belépés

Hirdetés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Asszonyfarsang 2012
         

Ebben az évben az Asszonyfarsang a torkos csütörtökre esett...miután                        
összejöttünk, felkerült  a szépen megterített asztalra a "hozomány": 
étel - sütemény - jó kis zánkai bor.
Takácsné Anna ismét remek játékokat eszelt ki, még a nyereményről is 
gondoskodott. Albertné Mária megénekeltette a társaságot, Pomázi Kata 
lelkesen fotózott...közben a dicséretek sem maradtak el a megízlelt 
finomságok után...Kocsis Szilvi és Böhm Tomi is meglátogatott minket, 
őket is megdolgoztattuk a találós kérdésekkel...jókat nevettünk a 
vicceken és Mikszáth Kálmán történetén...hát így esett az idei 
asszonyfarsangos torkos csütörtök.
Marosszékyné minden ilyen alkalommal tart egy kis "előadást" a régi-régi 
időkről, olvas részleteket Laczkovits Emőke könyvéből.Idén böjtre 
ajánlott ételekkel is készült, amit szívesen közzéteszünk. 

Íme a receptek:

Népi receptek a Bakonyból és a Balaton – felvidékről
Szerkesztette: Mészáros Veronika és Pósfai Marianna
Kiadta: Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 1999.

Levesek:
Gölödin krumplileves: a főtt krumplit leszűrjük, majd a krumplit összetörjük. Tojással, zsírral, sóval, liszttel összekeverjük és apró gombócokat formálunk belőle, amelyeket belefőzünk a krumpli levébe.
Keszőceleves: a meggyet kimagozzuk, kevés vízben megfőzzük, cukrozzuk. Kemény tejfölt és lisztet összekeverünk, ráöntjük a forrásban levő meggyre. Forrni hagyjuk. Az apró kockákra vágott zsemlét megpirítjuk, erre merjük a forrásban levő meggylevest.
Prokedli: 3-4 káposztalevelet alaposan megmosunk és leforrázunk. Feltesszük főni, majd sok cukorborsót teszünk bele. Szelünk rá pár gerezd fokhagymát. Mikor megfőtt, apró kockára vágott krumplival dúsítjuk. Végül paprikás rántással berántjuk.

Kásafélék
Lisztessterc: a lisztet megpirítjuk, ha rózsaszín, forró sós vízzel fölengedjük. Jól összekeverjük, forró zsírral leöntjük. Apróra vágjuk és aludttejjel fogyasztjuk.
Krumplis lisztessterc: a kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Közben búzalisztet pirítunk, amit krumplis lével engedünk fel. Összetörjük, hogy a krumpli is szétmálljon. Kevés zsírral felöntjük. Aludttejjel fogyasztjuk.
Tócsi avagy tancsi, cicege: a reszelt nyers krumpliba aludttejet, lisztet, tojást, sót és kevés zsírt keverünk. (Reszelt hagymát is tehetünk bele.) Palacsintasütőben forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Tejföllel, dörzsölt fokhagymával fogyasztjuk. Másféle elkészítési mód, amikor a tepsit zsírral, esetleg töpörtyűs zsírral kenjük ki, s ebbe öntjük bele a tócsit. Ekkor kockára vágva és tejföllel leöntve tálaljuk.

Kukoricaételek
Kukoricagörgöny: töpörtyűs zsírral elkeverjük a kukoricalisztet, majd a tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pogácsákat szaggatunk belőle, majd megsütjük.

Húsételek
Suszterpörkölt: vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, majd rátesszük a húst és félig megfőzzük. Pirospaprikázzuk és apróra kockázott krumplit, káposztát, zellert, karalábot teszünk bele. Később paprikát, paradicsomot, hogy jó leveses legyen a pörkölt. Akkor jó készíteni a suszterpörköltet, ha mindenféle zöldséget tehetünk bele.

<< vissza...

Copyright MyCorp © 2016 | Ingyenes webtárhely uCoz