Szombat, 2024-07-20, 18:29Nyitólap | Regisztráció | Belépés

Körkérdésünk

Értékeld honlapot
Összes válasz: 24

Keresés

Naptár

«  Július 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Belépés

Hirdetés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nők klubja-Archívum

Húsvétváró kiállítás videó


Húsvétváró és Kézműves Kiállítás a Faluházban

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, 2012. 03. 31-én szombaton, a 18 órakor kezdődő "Kézművesség dicsérete
Húsvétváró - Tavaszváró - Ünnepi asztal c. kiállítás megnyitójára.

Program:
     
-Ünnepélyes megnyitó
-Húsvéti süteménybemutató receptcserével
ki-ki az általa otthon sütött süteményét állíthatja ki, névvel és recepttel ellátva.
-Húsvéti készülődés
Húsvéti díszítések bemutatója
-Kötetlen beszélgetés finom borok és sütemények társaságában.

Szervezi: Nők Klubja, Zánka Önkormányzata, Faluház. 

Pörkölt torta készítés 2012. március 01.


Következő rendezvényünkön, 2012. március 1-én 13-órától, 
Csombó Marikával pörkölttortát fogunk készíteni.
Izgalmas délutánnak néznek elébe a Nők Klubja tagjai, 
ahol megnézhetik, elleshetik a grillázs készítés fortélyait.
Szervezi: Nők Klubja


Pörkölttorta

Kruczler Erzsi klubtagunk, sok újságcikket eltesz, és milyen jó! Mert most itt van egy kis szakirodalom!
„Aranyérmes édesség” A Napló konyhája, 2011. 05.21.
„…A grillázs francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra vágott tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva. A grillázs vagy más néven pergelt torta, illetve égetett cukor olajos maggal a gasztronómia útját orvosságként kezdte a X. sz.-ban és lassan, a XIV.sz. folyamán vált a fűszerekkel együtt élvezeti cikké. Korabeli feljegyzések szerint Mátyás királynak a nápolyi Beatrixszel 1476-ban kötött házasságakor Budán tartott lakodalmán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal. …az alapanyag szinte változatlan: 1 kg cukorhoz, 50-80 dkg őrlemény, például dió, mogyoró, mandula, szezámmag, mák, tökmag szükséges. Régebben a falusi lakodalmak elmaradhatatlan fogása volt a grillázstorta, melyen az ifjú párt, galambokat vagy szíveket formáztak meg.”
Ebben a cikkben lehet még olvasni Magyar Mariann veszprémi grillázskészítő népi kismesterről, aki egy gasztronómiai versenyen aranyérmet kapott. mcsmJó hangulat volt az " Asszonyfarsangon"


A Nők Klubja tagsága fontosnak tartja a néphagyományok ápolását, már csak azért is, mert Zánka nem volt olyan gazdag ezekben. Tehát hallomásból, gyermekkori élményekből (hiszen mi zánkaiak az "ország négy sarkából érkeztünk") no és szakkönyvekből merítkezünk. Állandó néprajzos "bibliánk" S.Lackovits Emőke " Az egyházi esztendő jeles napjai, ünnepi szokásai a bakonyi és a Balaton-felvidéki falvakban", Veszprém, 2000.
Az asszonyfarsangról vannak  tapolcai emlékei Csipszer Lászlóné, Vas megyei ismeretei Kocsis Ervinné és Palócföldi történetei  M.Csósza Mária  tagjainknak. Akkor álljon itt egy rövid részlet a fentebb említett könyvből : " Kora délután mentek fel a hegyre, ahol este sötétedésig maradtak. A présházban megterítették az asztalt, s minden ételt feltettek, a  pincéből pedig bort vittek hozzá. Ettek, ittak, tréfálkoztak, miközben a háziasszony gondosan töltögette a poharakat. Végül énekre is rázendítettek, egyikre a másik után...Ezekbe az asszonyi mulatságokba férfiak nem tehették be a lábukat, kivéve az egyes falvakban működő parasztzenekar tagjait, akik ilyenkor pincéről pincére járva muzsikáltak a mulatozóknak." Hát ezt a szokást próbáljuk a mai viszonyokhoz alkalmazva meghonosítani, a résztvevők nagy-nagy örömére! 

>> tovább...


Asszonyfarsang - torkos csütörtök 2012. február 23.

"Ollyik asszony mind egyforma"
Torkoskodjunk együtt! Ha jöttök lesztek, ha hoztok esztek!  
Szeretettel várjuk az Asszonytársakat egy kis "batyus torkoskodásra", játékra, énekszóra, böjtös népi receptekre, vidámságra a zánkai Faluház lenti termébe  torkos csütörtökön este 6 órára.
Nők Klubja 

Copyright MyCorp © 2024 | Ingyenes webtárhely uCoz